Akademia Młodego Smakosza
#LaboratoriaPrzyszłości
Zajęcia kulinarne w Akademii Młodego Smakosza to przede wszystkim edukacja zdrowotna. W procesie tym ważne jest uświadomienie młodemu człowiekowi, czym jest zdrowie i jak ono kształtuje się choćby pod wpływem podejmowanych decyzji przy drobnych zakupach spożywczych. Odkrywanie i docenienie związków między zdrowiem, a dokonywanymi wyborami ma szczególne znaczenie we współczesnym świecie, w którym jesteśmy bombardowani reklamami kolorowych produktów. Młodemu człowiekowi to wystarczy, by poczuć się zachęconym do kupienia, czy namówienia rodziców na taki zakup. Nasze zdrowie dane jest nam raz na całe życie i to od nas zależy, jak nim pokierujemy i jaką nadamy mu wartość. Znane przysłowie mówi: JESTEŚ TYM, CO JESZ, dlatego warto naszym uczniom przybliżyć i usystematyzować wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania.
Podczas zajęć kulinarnych szczególny nacisk kładziemy na opanowanie przez dzieci umiejętności samoobsługowych w zakresie przygotowywania posiłków, a także doskonalenia tych umiejętności poprzez naukę gotowania i pieczenia. Wzbudzenie zainteresowania pracą w kuchni, daje dzieciom podwaliny na bardziej aktywne funkcjonowanie w dorosłym życiu. Zaspakajanie głodu należy przecież do podstawowych potrzeb każdego człowieka. W przygotowywaniu posiłków, a następnie w spożywaniu można znaleźć przyjemność i zabawę. Zajęcia kulinarne są dla dzieci również świetną formą wypoczynku i relaksu oraz doskonałym czasem na poznawanie świata, nieznanych dotąd kultur oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków.
Zajęcia kulinarne w Akademii Młodego Smakosza przebiegały we wrześniu i październiku pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Młodzi Smakosze przygotowali od podstaw zdrowe śniadanie w słoiku, burgera domowej roboty oraz rurki z pysznym kremem budyniowym i tradycyjne serowe oponki. Oprócz pieczenia, smażenia, krojenia Młodzi Kucharze dbali o porządek w kuchni, zmywali naczynia oraz porządkowali przybory kuchenne. Podczas zajęć utrwalaliśmy obsługę kuchni indukcyjnej, piekarnika oraz robotów kuchennych – urządzeń zakupionych w ramach projektu #LaboratoriaPrzyszłości. Wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie i oczywiście zwabiły do naszej kuchni #LaboratoriaPrzyszłości wielu zainteresowanych
.
Agata Klimkiewicz, Edyta Przymusiak











