Akademia Młodego Smakosza #LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszłości
Zajęcia kulinarne dla dzieci są świetną formą wypoczynku i relaksu oraz doskonałym czasem na poznawanie świata, nieznanych dotąd kultur oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków.
Zajęcia kulinarne w Akademii Młodego Smakosza przebiegały w listopadzie w klimacie francusko-włoskim. Młodzi Smakosze przygotowali od podstaw francuskie rogaliki – croissanty, włoskie pizzerinki oraz owocowe omlety. Oprócz pieczenia, smażenia, krojenia Młodzi Kucharze dbali o porządek w kuchni, zmywali naczynia oraz porządkowali przybory kuchenne.
Podczas zajęć utrwalaliśmy obsługę kuchni indukcyjnej, piekarnika oraz robotów kuchennych – urządzeń zakupionych w ramach projektu #LaboratoriaPrzyszłości. Wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie i oczywiście zwabiły do naszej kuchni #LaboratoriaPrzyszłości wielu zainteresowanych .
Bardzo dziękujemy panom konserwatorom, Panu Andrzejowi Kamińskiemu i Piotrowi Szczurkowi, którzy od podstaw (układanie płytek, szpachlowanie ścian, montaż elektryki) wyremontowali pomieszczenie, w którym dziś gotujemy.