Akademia Młodego Smakosza – podsumowanie całorocznych działań

22.06.2025 r.

#LaboratoriaPrzyszłości

W roku szkolnym 2024/2025 w naszej szkole odbywały się, już kolejny rok, zajęcia kulinarne. Miały one miejsce w kuchni, która powstała w ramach projektu ministerialnego #LaboratoriaPrzyszłości. Młodzi Smakosze zabrali się od samego początku do pracy pełną parą, z entuzjazmem, nowymi siłami i gotowi na odkrywanie nowych kulinarnych przygód. Nasz zespół w tym roku mocno się powiększył. Do Akademii Młodego Smakosza dołączyła Pani Agata Klimkiewicz, która wraz ze swoimi Młodymi Smakoszami rozwijała ich zainteresowania i umiejętności kulinarne.

W czasie zajęć kulinarnych, przez cały rok szkolny, dzieci wykonywały różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczycieli, nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu. W trakcie zajęć omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzanie dzieciom możliwości do działań kulinarnych, czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich.

Podczas kilkunastu spotkań przygotowaliśmy przeróżne dania na słodko i słono: „Powitalne gofry”, „Drożdżówki”, „Nagetsy i sałatka”, „Malinowa chmurka”, „Chrupiące bułeczki”, „Rogaliki z nadzieniem”, „Świąteczne przekąski”, „Pierniczki” , „Sałatka jarzynowa” oraz „Kolorowe pucharki”.

W maju, na zajęciach kulinarnych, gościliśmy Panią Joannę Cichoń, która pokazała i opowiedziała Smakoszom, jak wygląda praca wykwalifikowanego kucharza.

W czerwcu, na zakończenie zajęć kulinarnych, odbyły się warsztaty na świeżym powietrzu w formie gier i zabaw kulinarnych.

Przeprowadzone zajęcia kulinarne miały charakter wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny. Dzieci wzbogaciły swoją wiedzę na temat właściwego odżywiania się, jego wpływu na prawidłowy ogólny rozwój młodego człowieka. Zajęcia kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, były dla dzieci bardzo atrakcyjne, co wynika z przeprowadzonych rozmów z rodzicami i samymi uczestnikami.

Agata Klimkiewicz, Edyta Przymusiak