• Kontakt ze Szkołą

    Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Lubatowej

    Lubatowa 284
    38-440 Iwonicz-Zdrój

    tel. 13 43 502 60
    e-mail: sp_lubatowa@poczta.onet.pl

    Kontakt z Panią Wicedyrektor w budynku oddziałów przedszkolnych
    jest możliwy poprzez numer służbowy –  tel. 798-855-635

Akademia Młodego Smakosza – podsumowanie działań

21 czerwca 2024 r.

#LaboratoriaPrzyszłości

W roku szkolnym 2023/2024 odbywały się w naszej szkole zajęcia kulinarne. Miały one miejsce w kuchni, która powstała w ramach projektu ministerialnego #LaboratoriaPrzyszłości. W czasie zajęć kulinarnych, przez cały rok szkolny, dzieci wykonywały różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela, nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu. W trakcie zajęć omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzanie dzieciom możliwości do działań kulinarnych, czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich.

Podczas kilkunastu spotkań przygotowaliśmy przeróżne dania:  „Powitalne gofry”, „Dania i przekąski z dyni i cukinii”,  „Szarlotka w słoiku”, „Pierogi”,  „Pierniczki dla krośnieńskiego hospicjum”,  „Smakołyki z jogurtem i kefirem”, „Noworoczne ciasteczka”, „Król i królowa karnawału”, „Śmietankowe eklerki”, „Ślimaczki o smaku pizzy”, „Naleśnikowe wariacje”, „Cheesburger wegetariański”, „Donaty czyli amerykańskie pączki” , „Serowe paluchy”.

W listopadzie Mali Smakosze brali udział w warsztatach kulinarnych w  Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

W maju odbyły się warsztaty kulinarne, w formie pikniku na świeżym powietrzu, z gościem specjalnym, Panią Joanną Cichoń, wykwalifikowanym kucharzem. 

Przeprowadzone zajęcia kulinarne miały charakter wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny. Dzieci wzbogaciły swoją wiedzę na temat właściwego odżywiania się, jego wpływu na prawidłowy ogólny rozwój młodego człowieka. Zajęcia kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, były dla dzieci bardzo atrakcyjne, co wynika z przeprowadzonych rozmów z rodzicami i samymi uczestnikami.

Edyta Przymusiak