Akademia Młodego Smakosza – podsumowanie działań
#LaboratoriaPrzyszłości
W roku szkolnym 2023/2024 odbywały się w naszej szkole zajęcia kulinarne. Miały one miejsce w kuchni, która powstała w ramach projektu ministerialnego #LaboratoriaPrzyszłości. W czasie zajęć kulinarnych, przez cały rok szkolny, dzieci wykonywały różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela, nabywając umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu. W trakcie zajęć omawiane były treści programowe dotyczące następujących zagadnień: rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, stwarzanie dzieciom możliwości do działań kulinarnych, czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów, rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi, wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków i rozwijania umiejętności korzystania z książek kucharskich.
Podczas kilkunastu spotkań przygotowaliśmy przeróżne dania: „Powitalne gofry”, „Dania i przekąski z dyni i cukinii”, „Szarlotka w słoiku”, „Pierogi”, „Pierniczki dla krośnieńskiego hospicjum”, „Smakołyki z jogurtem i kefirem”, „Noworoczne ciasteczka”, „Król i królowa karnawału”, „Śmietankowe eklerki”, „Ślimaczki o smaku pizzy”, „Naleśnikowe wariacje”, „Cheesburger wegetariański”, „Donaty czyli amerykańskie pączki” , „Serowe paluchy”.
W listopadzie Mali Smakosze brali udział w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
W maju odbyły się warsztaty kulinarne, w formie pikniku na świeżym powietrzu, z gościem specjalnym, Panią Joanną Cichoń, wykwalifikowanym kucharzem.
Przeprowadzone zajęcia kulinarne miały charakter wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny. Dzieci wzbogaciły swoją wiedzę na temat właściwego odżywiania się, jego wpływu na prawidłowy ogólny rozwój młodego człowieka. Zajęcia kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, były dla dzieci bardzo atrakcyjne, co wynika z przeprowadzonych rozmów z rodzicami i samymi uczestnikami.
Edyta Przymusiak