„Karnawałowe smaki” w Akademii Młodego Smakosza
#LaboratoriaPrzyszłości
Styczeń upłynął w naszej kuchni pod znakiem przekąsek na karnawał. Podczas zajęć przygotowaliśmy „Noworoczne ciasteczka”, „Sałatkę król karnawału” oraz „Gwiazdę karnawałową”. Smakosze wspaniale radzili sobie z wykonywaniem każdej przekąski, wykorzystywali przy tym sprzęt AGD zakupiony w ramach programu ministerialnego #LaboratoriaPrzyszłości.
Jeżeli chcemy zadbać o wszechstronny rozwój i samodzielność naszego dziecka, koniecznie zaprośmy je do kuchni! Jakie dokładnie korzyści niesie wspólne gotowanie z dzieckiem?
Gotowanie z dzieckiem to świetna okazja, by spokojnie porozmawiać, pośmiać się, pożartować i po prostu pobyć razem. Włączając dziecko w codzienne zadania, uczymy je samodzielności od najmłodszych lat. Najważniejsze, by przede wszystkim nie zwlekać. Nie ma chyba nic gorszego niż bezradny nastolatek, wyręczający się innymi. Przelewanie, mieszanie, przesypywanie, krojenie, obieranie, wałkowanie, lepienie, smarowanie… Kuchnia daje nam cały wachlarz możliwości, niezbędnych do wspierania zdolności motorycznych, koordynacji wzrokowo ruchowej, a także do ćwiczenia precyzji ruchów. Dzieci, szczególnie te najmłodsze poznają świat przy pomocy zmysłów. Gotowanie zaś pozwala nam na stymulowanie większości z nich. Mamy tu kontakt z różnorodnymi fakturami, możliwość poznawania nowych zapachów, dźwięków, no i smaków, a zatem cała gama doznań sensorycznych. Przygotowywanie potraw to również okazja do szlifowania matematyki w praktyce. Odmierzanie, ważenie, przeliczanie potrzebnych składników to wszystko dzieje się poprzez doświadczanie, czyli tak jak dzieci najlepiej przyswajają wiedzę. Gotowanie to również nauka szybkiego reagowania, elastyczności i kreatywnego rozwiązywania problemów np. gdy zabraknie nam jakiegoś składnika. Przygotowanie posiłku własnymi rękami to ogromna satysfakcja dla każdego. Każdy kulinarny sukces czy choćby najmniejszy postęp wzmacnia ich wiarę we własne możliwości i poczucie własnej wartości. Pomoc w kuchni jest okazją do poznania wielu produktów, ciekawych dań i odpowiednich sposobów ich przyrządzania. Zaangażowanie dziecka w kuchni jest dla niego niebywałą okazją do poszerzania kulinarnych horyzontów. Gotowanie z dzieckiem to dobry sposób, by zachęcić je do odkrywania nowych smaków, do próbowania nieznanych produktów i kosztowania. Kuchenne działania wymagają od dzieci także dużej dawki uważności i skupienia. Aby przepis wyszedł poprawnie trzeba zwracać uwagę na każdy szczegół, by nie pomylić składników lub proporcji. Gotowanie to również dobra lekcja cierpliwości i nauka realizowania rozpoczętych zadań do końca.
Edyta Przymusiak