Nasz „WŁOSKI DZIEŃ” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu -Zdroju
20 maja odebraliśmy nagrodę, którą wywalczyliśmy, już drugi rok z rzędu, w konkursie organizowanym podczas „Tygodnia umiejętności zawodowych” właśnie w ZSGH Iwonicz-Zdrój. Nagroda niespotykana, bo był to udział w warsztatach kulinarnych. Tym razem przenieśliśmy się do Włoch.
Na początku mogliśmy obejrzeć i posłuchać prelekcji na temat Włoch widzianych oczami uczniów ze szkoły gastronomicznej, po której odbył się quiz. Kolejnym i kulminacyjnym punktem spotkania były wyczekiwane warsztaty kulinarne
.
Zajęcia były fantastyczne, pełne pozytywnej energii i nowych smaków kuchni włoskiej, jakich jeszcze nie odkryliśmy wcześniej. Młodzi Smakosze, uczennice klasy 5a oraz klas 8a i 8b, radzili sobie znakomicie podczas przygotowywania włoskich potraw, a były to „piada”, „strozzapreti alla salsiccia”, „tagliatelle z zielonym pesto” oraz ” tortellini ze szpinakiem i ricottą „. Na koniec degustowaliśmy wszystkie potrawy oraz deser „panna cotta”. Wszystko było, jak mówią Włosi: „Perfetto!” lub „Spacca!”.
Składamy podziękowania Dyrekcji, Nauczycielom oraz Uczeniom szkoły gastronomicznej za tak serdeczne, pełne dobroci i życzliwości, przyjęcie naszej grupy oraz za profesjonalne warsztaty kulinarne i prelekcję dotyczącą wyjazdów z programu Erasmus+.
Dziękuję Rodzicom naszych uczennic za współpracę i pomoc
.
Edyta Przymusiak