Warsztaty kulinarno – zielarskie
Dnia 21 listopada uczniowie klasy 3a i 1a uczestniczyli w warsztatach kulinarno -zielarskich, które prowadziła pani Joanna Wrzecionko – znana zielarka i kreator „dzikiego gotowania”. Dzieci dowiedziały się, że zioła i owoce krzewów mają niesamowite właściwości i odgrywają wielką rolę w przyrodzie, w naszych ogrodach, w kuchni, kosmetyce, a także w domowej apteczce. Najmłodsi przyrodnicy mieli możliwość poznać właściwości i zastosowanie: maliny, lawendy, tymianku, rukoli, nagietka, dzikiej róży, pokrzywy, skrzypu, babki lancetowatej, dzikiej róży czy rajskich jabłuszek. Podczas warsztatów dzieci eksperymentowały, łączyły smaki potraw, które już znały z ziołami. Jadły chlebek pełnoziarnisty z ziołowym serkiem, piły ziołową herbatkę, próbowały przetworów z dodatkiem ziół. Zajęcia wniosły wiele entuzjazmu i zaciekawienia bioróżnorodnością przyrody. W podziękowaniu za ciekawe warsztaty uczniowie wręczyli pani prowadzącej książkę o ziołach z dedykacją.